Barn & bebisfotografering

När du vill ha bilder på barnen eller bebisen så finns det lite tips att tänka på innan fotografen kommer.
Försök att göra dagen till en "vanlig" dag. Om man är stressad eller nervös så känner barnet av energin direkt och då kan fotograferingen mest bestå av gråt och sura miner!
Ibland kan det underlätta att inte berätta något förren det är dags. Du känner ditt barn bäst.

 

Har man bebisar som fortfarande ammar så kan man förbereda en nappflaska med mjölk. Det är bra att ge lite grann under tiden för att få upp energin. Dock inte så att de somnar!
Är det bilder när bebisen är under 2 veckor gammal så kan det vara fint att de sover. Under denna perioden är det lättare att" forma" armar och ben utan att de sparkar och rör på sig.

Förbered gärna med att plocka fram någon leksak som skramlar eller låter för att få uppmärksamheten till kameran. Det är jättebra att mamma och pappa är med och skojar men inte samtidigt som fotografen. Lilla bebisen vet inte var den ska titta om 3 personer ropar samtidigt. Det brukar funka om man turas om och kan pausa lite mellan.
Ta gärna fram favoritleksaken och andra saker/rekvisita som finns hemma och kan bli fint att ha med på bild.

När du väljer kläder till familjen så är det allra viktigaste att ni tar på er kläder som ni känner er bekväma i.

Undvik gärna ljusa kläder om du vill ta bilder i studiomiljö. Bakgrunden i studion är vit och flyter då ihop med kläderna. Det blir inte samma kontrast i bilderna.
Allra bäst bilder blir det med starka, mustiga färger. svart är också bra!
Vill du ta bilder i en park med mycket grönska så blir det mesta bra.
Man hinner ofta med minst 1 klädbyte under en fotografering och nakenbilder på bebisen.

 

Oftast funkar det om man har något gott som väntar efter fotograferingen. Vill man inte ge sitt barn något sött så kan man förbereda en liten present, eller bestämma att man åker till något kul ställe efteråt.

Gravidbilder

Bilder med en stor mage där ett mirakel ligger och väntar, är något som alla mammor borde föreviga på bild.
Från vecka 34 är vanligast att ta bilderna. Då är magen stor och fin!

Oavsett var bilderna ska tas så tänk på att inte ha kläder som sitter åt och lämnar märken på magen.
Personligen så tycker jag att det är vackert med en lös tunika och leggings, eller bara ben.
Allra finast blir det utan kläder på ovandelen! Man kan behålla BH:n på, så tänk på att sätta på en snygg BH!
Undvik byxor som sitter hårt och lämnar fula märken på magen.

Förutom blivande mamman så är det vackert att få med pappan och eventuella syskon till fotograferingen.
Bilderna kan vi ta utomhus eller i ert hem där jag sätter upp bakgrund och belysning.

Bröllopsfotografering

Den stora dagen är här och allt ska vara klappat och klart!
Inför fotograferingen kan det vara bra att komma överens innan vilka bilder ni är ute efter.
Klassiska, spontana, formella osv?
Var vill ni ta bilderna?
Hur lång tid har ni till fotograferingen?
Vem ska vara med förutom ni?

Om fotografen ska vara med under hela dagen/kvällen så kan det vara bra att synka med toastmastern innan för att kolla läget med tal osv. Ni kan alltid be toastmastern kontakta mig direkt.

Räkna med en försening från frissan och sminkningen, tyvärr, när ni bokar tiden för fotograferingen. Det är synd att mista 30 minuter för att annat blir försenat.
Vid fotografering utomhus, ta gärna med ett par bekväma skor som kan användas från plats till plats.

Ni får gärna ta med en vän som kan hjälpa till under fotograferingen. 4 ögon är alltid bättre än 2 så allt verkligen är på plats och ser bra ut.

Om fotograferingen sker utomhus och det regnar så rekommenderar jag paraply som är vitt eller genomskinligt, finns många fina i bröllopsbutiker. Undvik spräckliga färger eller paraply med texter eller logga.
Om man har en "assistent" med sig så kan denne hålla ett parasoll över brudparet så regnet inte märks. Många parker ger bra lä under träden vilket man kan tänka på vid val av plats.

Det kan vara bra att ha en back-up plan om vädret skulle vara riktigt dåligt. Jag har portabel studio som kan sättas upp var som helst (inomhus). Kanske kan man vara i festlokalen?

Några dagar innan dagen D, kan det vara bra att kontakta fotografen en sista gång för att uppdatera eventuella ändringar.

Porträtt

Porträttbilder delas upp i ansikte, halvkropp och helkropp. På en vanlig fotografering hinner vi med alla delar beroende på dina önskemål.
Om du brukar sminka dig så tänk på att lägga på extra mycket inför fotograferingen. I spegeln kan det se maffigt ut men framför kameran försvinner en del i ljuset. Det finns speciellt smink som är gjorda för blixtljus.
Vill du ha hjälp med sminkning så finns det flera bra ställen man kan gå till. Jag hjälper dig gärna att hitta rätt.

När det gäller kläder så är det vikigt att du har på dig kläder som du trivs i. Om bilderna tas i studio så rekommenderar jag inte helt vita kläder. Det kan bli utfrätt och smälta in i bakgrunden. Du kan alltid höra med mig innan.
Gör gärna ombyte så det blir mer variation på bilderna. Under tiden kan jag ändra ljuset och byta bakgrundsfärg.
Är du nervös och inte van att stå framför kameran? Då är vi två! Jag vet hur det känns och jag gör mitt bästa för att guida dig så du slipper tänka så mycket. Du kan säga till när du bokar.

Djur

Våra älskade husdjur!
Alla som har djur vet hur svårt det är att få till en riktigt bra bild. Dom är ju såå söta när dom kurar ihop sig i korgen, leker med barnen eller springer i hagen! -KLICK- du har hunnit få fram kameran men ögonblicket är förbi..

Det är betydligt lättare att låta någon annan ta bilderna. Det finns många bra tips att tänka på vid djurfotografering. Jag hjälper dig att ta fram det lilla extra ur din älskling.
Jag kan sätta upp studion eller så tar vi utomhus.